Oletko koskaan ajanut autolla jossa on nelikulmaiset pyörät? Myytinmurtajat testasivat asiaa ja lopputulema oli ennakoitavissa. Autolla pääsi kyllä etenemään, mutta koko hökötys tärisi enempi kuin perus perheen pyykkikone. Miten pitkään luulet auton kestävän moista höykytystä? Todennäköisesti vikoja alkaisi piankin ilmenemään aina pakoputken kiinnityksestä lamppujen toimintaan.

Kehomme ei ole tässä asiassa niinkään erilainen. Joint by joint -mallin mukaan nivelillämme on vuorottain rooli liikkuvuuden ja stabiliteetin tarjoajina. Nilkoillamme on tärkeä tehtävä olla ensimmäinen liikkuvuuden tarjoaja. Jos ne on jäykistetty paikalleen täytyy muiden kehomme osien ottaa koppia nilkan tehtävästä. Tuloksena on että iskunvaimentimien (jalkaterä, polvet ja lonkka), rungon (selkäranka) sekä lopulta jopa korin (rintaranka) on otettava nilkan roolia jokapäiväisessä elämässä. Mikäli jäykistettyyn nilkkaan ei kiinnitettäisi mitään huomiota, ja lisäisimme vain kaasua, alkaisi nämä muut nilkan roolin ottaneet jäsenet oireilla vääränlaisesta kuormituksesta. Ylläripylläri, kehomme on kokonaisuus. Kun homma etenee sähkövikoihin (hermosto) saakka alkaa olla jo tosi kyseessä. Paalutettavaksi ei kannata kuitenkaan vielä mennä sillä peliä ei ole vielä menetetty.

Nilkan liikkuvuudesta

Liikkuvana nivelenä nilkalla on todella tärkeä rooli niin kyykkyliikkeissä kuin myös juoksussa ja kävelyssä. Kävelyssä nilkkaan tarvitaan noin 10 asteen liikkuvuus. Aste lähdetään laskemaan neutraaliasennosta dorsifleksioon eli kun kurotat varpaita lähemmäksi polvia. Vajaalla liikeradalla ongelmia voi ilmetä jalkapohjassa sekä polvessa varsinkin juoksun harrastajilla.

Toinen tärkeä rooli liikkuvuudella on hyvän kyykkyasennon saavuttaminen. En lähde tässä tekstissä käymään lävitse kyykkyä tarkemmin, mutta kyseessä on asento jota jokaisen tulisi vaalia vauvasta vaariin. Sitä ei turhaan sanota yhdeksi kolmesta ihmisen perusasennosta. Toiset kaksi on seisominen ja makaaminen.

Lapselle kyykky on luonnollinen asento

Lapselle kyykky on luonnollinen asento (Oskar 1,5 v ja ”puhelin”)

Kyykkyliikkeeseen osallistuu yli 200 lihasta joten kyseessä lienee yksi tärkein ja kokonaisvaltaisin liike mitä voimme tehdä. Mitä laajemmalla liikelaajuudella kyykkyä teemme, sitä useampi lihas liikkeeseen osallistuu ja sitä tehokkaampi liikkeestä tulee. Mitä liikkuvampia nilkat ovat, sitä pystymmässä asennossa voimme keskivartaloamme pitää kyykkyyn mentäessä. Polvi voi siis mennä reilustikin varvaslinjan ohitse. Ilman nilkan hyvää liikkuvuutta pyrkivät kantapäät nousemaan maasta kyykkyyn mentäessä. Kyykystä tulee myös hyvin etupainotteinen, jolloin kyykkääjä ei pääse aktivoimaan pakaroita eikä takareisiä liikkeessä niin hyvin.

Taka ja etukyykky

Partapetterin taka- ja etukyykky

Jumi tuli yllättäen ja pyytämättä. Vai tuliko?

Nilkan ja yleensäkin nivelien liikkuvuus voi häiriintyä monestakin syystä. Ensimmäinen ja ehkä se odotetuin on jäykistyminen iän myötä. On olemassa sanonta “use it or lose it” joka pätee kehomme kaikkiin alueisiin. Mikäli emme aktiivisesti vaali näitä ääriasentoja, tottuu kehomme uuteen malliin ja pikkuhiljaa jäykistää niin sanotut turhat alueet pois käytöstä. Voimme myös kannustaa kehoamme lyhentämään liikelaajuttamme käyttämällä esimerkiksi korkokenkiä tai muuten tukevia kenkiä liikaa. Korkokenkien kanssa pohje on lyhennetyssä tilassa pitkiä aikoja, mikä aiheuttaa ennen pitkää pysyviä ongelmia nilkan liikkuvuudelle. Parasta olisi läpsytellä valtaosa ajasta ilman minkäänlaisia kenkiä.

Myös erilaiset vammat voivat rustouttaa ja rajoittaa nilkan liikkuvuutta. Vammojen jälkeen nilkka tulisi kuntouttaa mahdollisimman pian ennen kuin tilanne kroonistuu. Vammojen jälkeen keho yrittää adaptoitua uuteen tilanteeseen ja lähtee kompensoimaan uutta liikemalleja muiden kehon osien avulla.

Kehonhuollon muita hyötyjä

Säännöllisellä kehonhuollolla ehkäistään paitsi edellä mainittuja tuki- ja liikuntaelinsairauksia, mutta myös parannetaan elimistön suorituskykyä. Palautuneessa ja terveessä lihaksessa ei ole jumeja ja verenkierto toimii normaalisti. Tämä tarkoittaa että aineenvaihdunta pelaa ja kuljettaa kuona-aineita pois lihaksesta.

Elastinen lihas ei revähdä niin helposti äkillisistä äärimmilleen viedystä venytyksestä, kuten esimerkiksi liukastumisesta talvella. Jos ääriasento on keskushermostolle tuttu, ei kehon suojamekanismit vedä jarrua päälle niin herkästi. Kynän nostaminen lattialta ei pitäisi olla asia jonka seurauksena täytyy krampata selkälihakset rangan suojelemiseksi.

Voit alkaa virittelemään jo tunkkia alle sillä kohta neliön malliset renkaat vaihdetaan pyöreisiin. Seuraavassa osassa käyn läpi nilkan liikkuvuustestejä sekä annan muutaman tipsin liikkuvuuden parantamiseksi. Toisin kuin autoissa, ei tämä vaihto-operaatio suju ihan niin nopeasti, mutta sinnikäs työ palkitaan ajallaan.


Petteri

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Robottitarkistus *