Treenimotivaatio on tärkeä elementti harjoittelun aloittamisen, mutta etenkin jatkamisen kannalta. Kohtasin taannoin kysymyksen, jossa henkilö mietti kuinka saisi itsensä treenaamaan. Jollain tavalla hänen alitajunnassaan oli ajatus siitä että olisi hyvä tehdä jotain liikunnallista, mutta hän ei ollut onnistunut saamaan liikuntaa suvaksi osaa arkea. Syyksi paljastui motivaation puute: ylipainoa ei ole, ja olo oli muutenkin ’ihan ok’. Ja kun perheessä muut liikkuvat aktiivisesti, ei ole tarvetta näyttää hyvää esimerkkiäkään.

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Motivaatio voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin.

Ulkoisen motivaation lähteet ovat lähtöisin jostakin muualta kuin itse toiminnasta. Ihminen ei koe iloa toiminnastaan eikä toiminta perustu hänen omaan motivaatioonsa, vaan motiivi pohjautuu ulkoisiin tekijöihin – esimerkiksi paremman ulkonäön saavuttamiseen.

Sisäisessä motivaatiossa motiivit ovat sisäsyntyisiä. Ihminen toimii omasta tahdostaan ilman ulkopuolisia palkkioita tai pakotteita ja hän kokee iloa ja nautintoa tekemisestään. Sisäinen motivaatio on yleensä pitkäkestoinen ja siitä voi tulla pysyvä motivaation lähde. Tämän takia sisäiset palkkiot ovat yleensä pidemmällä aikajänteellä teholtaan parempia kuin ulkoiset.

Sisäisen motivaation tukeminen

Jokaisella tulisi olla mahdollisuus itse valita sellainen liikuntamuoto joka hänelle itselle sopii. Onnistumisen ilo ja uusien taitojen oppiminen voivat olla hyvä motivaattori. Liikunta ei saisi olla liian haastavaa mutta ei myöskään liian helppoa.

Onkin tärkeä oppia tunnistamaan, millainen liikkujatyyppi olet: liikutko mieluummin yksin vai ryhmässä? Oletko kilpailuhenkinen vai nautitko maisemien ihailusta ja hyvästä fiiliksestä?

Myös hyvän olon tunne, joka liikkuessa ja liikunnan jälkeen syntyy, auttaa vahvistamaan motivaatiota. Liikkumaan on mukava lähteä, kun tietää että siitä tulee hyvä olo. Tätä tilaa voisi parhaimmillaan kuvata termillä endorfiinikoukku tai ”Runner’s High”. Vasta-alkajalla tätä hyvä olon tunnetta ei välttämättä heti synny, ennen kuin kroppa on jokseenkin tottunut harjoitteluun. Tällöin on hyvä luottaa siihen että kunnon parantuessa myös kroppa vastaa paremmin treeniin.

Ulkoisia motivaation lähteitä

Ulkoinen motivaatio ei ole kuitenkaan ainoastaan huono asia, jota tulisi vältellä. Usein liikunnan aloittamisen motiivit ovat ulkoisia; tavoitteeksi asetetaan esimerkiksi 10 kg painonpudotus, tai yksinkertaisesti terveempi olemus, johon liikkuminen tähtää. Usein tämä toimiikin, mutta kun 10 kg tavoite on saavutettu, mitä sen jälkeen? Pyri pohtimaan asiaa hieman syvällisemmin; Mitä arvostan elämässä? Mikä on minulle tärkeää? Kuinka liikkuminen voi tukea näitä arvostamiani asioita?

Ulkoisia motivaation lähteitä voi olla uudet treenivaatteet, salikortti (täytyy treenata kun on tullut ostettua kallis kortti), Kehonkoostumuksen muuttaminen, parempi ulkonäkö… nämä ovat hyviä motivaattoreita harjoittelun aloittamiseen mutta eivät yleensä kanna kovin pitkän aikaa.

Parempia ulkoisia motivaation lähteitä ovat sellaiset, jotka ovat kestäviä – kuten parempi terveys ja olo. Jos liikunta tapahtuu nämä syyt edellä, on motivaation lähteisiin helppo palata uudelleen.

Usein käy niin että aikojen saatossa motiivit muuttuvat. Ulkoinen motivaatio muuttuu toiseksi tai parhaimmillaan oppimisen kautta hiljalleen sisäiseksi motivaatioksi – liikunnan kytevä palo syttyy onnistumisen tunteiden jälkeen.

Sitoutuminen

Kun liikuntaharrastus on aloitettu, on sitoutuminen tärkeää. Vaikka motivaatio olisi kuinka kirkkaana mielessä, tulee niitä päiviä jolloin olisi mukavampi vain löhötä sohvalla ja syödä popcorneja. Pyri siis sitoutumaan liikkumiseen. Pidä huoli että lepoa tulee tarpeeksi – palautuneena treenimotivaatiokin löytyy helpommin ja sitten kun levon aika on, sinun ei turhaan tarvitse kokea syyllisyyttä liikkumattomuudesta.

Motivaationa parempi kunto

Otetaan esimerkki kestävästä ulkoisen motivaation lähteestä: parempi kunto ja olo.

Ihmiskroppa on luotu liikkumaan, ja se pysyy kunnossa vain jos liike säilyy. Liikunnasta on hyötyä monessa suhteessa. Hyvä kunto tarkoittaa mm. parempaa kestävyyttä, lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota. Hyvän kunnon saavuttamiseksi täytyy siis liikunnankin olla monipuolista.

Otetaanpa esimerkiksi kaatuminen talviliukkaalla. Parhaimmillaan liikunta parantaa oman kehon hallintaa ja tasapainoa, jolloin ylipäätään kaatumisista voidaan ainakin osa ehkäistä.

Jos kuitenkin liukas pääsee yllättämään, on lihaskuntoharjoittelusta tähänkin hyötyä. Lihaskuntoharjoittelu vahvistaa lihasten lisäksi myös jänteitä. Jos liukastut yllättäen talvisella kävelytiellä, on siinä merkittävä etu jos lihakset ja jänteet ovat hyvässä kunnossa – elastiset, vahvat ja jopa liikkuvat. Vahva ja terve jänne pystyy ottamaan hyvinkin suuria kuormia vastaan vaurioitumatta.

Samalla tavalla kuin rasvakudos toimii kehon energiavarastona, toimii lihaskudos elimistön proteiinivarastona. Esimerkiksi sairastuessasi vuodepotilaaksi voit pärjätä useita päiviä syömättä lainkaan, vaikka itse asiassa elimistön proteiinintarve kasvaa infektioiden aikana. Tällöin itse asiassa kulutat omia lihaksiasi elimistösi korjaamiseksi sillä kustannuksella että hetken aikaa parannuttuasi voimatasot ovat heikentyneet. Nuorella ihmisellä tämä lihaskato ei ole merkittävää, vaikkakin voi harmittaa – menee useita viikkoja ennen kuin kuumejakson jälkeen on taas kunto samalla tasolla mitä ennen sairastumista. Vanhuksella lihaskunto ennen lonkkamurtumaa saattaa itse asiassa ratkaista sen, pääseekö hän enää koskaan sängystä ylös omin avuin.

Jos henkilöllä on lisäksi hyvä kunto, hän todennäköisesti myös toipuu nopeammin leikkauksesta. Liikunta parantaa yleisesti kehon verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja hormonalisia toimintoja, jolloin elimistöllä on paremmin resursseja parantua suuremmastakin operaatiosta.

Liikunnan iloa!

Liikunnan tärkein tehtävä on kuitenkin tuottaa iloa. Olen kuullut joskus sanonnan joka on jäänyt mieleeni: Liikunta on kuin xylitol-purukumi – se on terveellistä mutta sitä syödään koska se on hyvää!

Tsemppiä ja treeni-iloa syksyysi!

-mata

play-1014011_1920

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Robottitarkistus *