Jalkapallotyttöjen oheistreenit

Pukuhuoneesta kuuluu hillitön naurunremakka. On hienoa huomata, miten nuoret tytöt ovat löytäneet liikunnan riemun. Näiden tyttöjen lajina on jalkapallo. Osa heistä on pelannut jo pikkutytöstä lähtien. He tietävät, että vaikka hetkittäin treenaaminen on rankkaa, siitä seuraa hyvä olo.

b_214118 

Ajax-OsPa TB tytöillä treenejä on kolmesta neljään kertaa viikossa. Fysiikkatreenejä niistä kerran, muut ovat lajinomaisia harjoitteita. Dynamosalille he tulivat hakemaan vaihtelua treeneihin, voimaa tukilihaksiin ja taitoa kehonhallintaan. Hauskuutta näistä tapaamisista ei todella puutu! Tytöillä on mahtava yhteishenki ja tsemppi päällä samantien. 

Kun tytöiltä kysyttiin, millaisia ennakko odotuksia heillä oli ennen meille tuloa, he ottivat esille kehonpainoharjoittelun. Tyttöjä mietitytti, että voiko kehonpainotreenit olla tarpeeksi rankkoja.

Vaikka jalkapallossa tarvitaan lähinnä vain jalkojen lihaksistoa, ei yläkropan tai keskivartalon lihaksia kannata jättää täysin treenaamatta. Ylävartaloa ja koko kropan tukea tarvitaan varsinkin lajeissa joissa pallontavoittelutilanteet lähestyvät melkeinpä itsensäpuolustamista. Sääntöjen puitteissa tietenkin. Taistelussa pallon hallinnasta vastustaja täytyy pystyä pitämään loitolla ja koko ottelun voittaminen edellyttää yksittäisten kaksinkamppailujen voittamista. Sama sääntö pätee oli sitten kyseessä salibandy, koripallo, jalkapallo tai jääkiekko. Voimme kuvitella esimerkiksi jääkiekon kulmavääntötilanteen jossa on mukana tasapaino- ja tukilihaksistoltaan heikompi ja vahvempi pelaaja. Mikäli toisen pelaajan koko keskittyminen menee voiman tuottamiseen ja puuskuttamiseen, niin ei enää ole epäselvää että kumpi tilanteesta yleensä selviää voittajana. Saatika kumman pelisilmä ja keskittyminen vielä pelaa äärirajoilla vääntämisen jälkeen. Ehkä luistelu vaihtoon on tässä tapauksessa paikallaan.

Myös jalkapallossa pitää tuottaa voimaa huonossa tasapainossa, esimerkiksi pallontavoittelu kulmapotkutilanteessa. Näiden tyttöjen tasolla enää pelkkä lajitreeni ei kehitä voimatasoja tarpeeksi. Osa tytöistä sanoi, että perinteinen kuntosaliharjoittelu on liian yksitoikkoista eikä motivoi tarpeeksi. Treenit Dynamosalilla ovat yllättäneet tytöt positiivisesti: harjoittelu on ollut erilaista ja hauskaa. Eikä heitä ole päästetty helpolla. Kehonpainoharjoitteetkin ovat olleet tarpeeksi raskaita.

Kehon hallinta on urheilijoilla hyvä. Tytöt ovat nopeita oppimaan ja varsinkin alakropan hallinta on loistava. Tyttöjen kunnosta huomaa, että he ovat tottuneet rankkaan tekemiseen. Hymy ei hyydy loppumetreilläkään. Välillä herää epäilys, että ehtivätkö he hengittämäänkään naurun ja toistensa tsemppaamisen lomassa. 

Hienoja nuoria urheilijoita ja mahtavaa tekemistä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Robottitarkistus * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.